Hektinen talvi

Talvi 2019–2020 on ollut niin kiireinen, että en ole ehtinyt kirjoittaa blogiin yhtä ainuttakaan kirjoitusta. Olen hoitanut kuolinpesää ja toiminut edunvalvojana, taistellut kaikkien asiaan liittyvien papereiden kanssa ja opiskellut. Olen toivonut, että saisin vuorokauteen pari tuntia lisää tai vaihtoehtoisesti kahdeksanpäiväisen viikon. Olen hetkittäin ollut niin uupunut, että olen miettinyt, miten selviän seuraavaan päivään.

Mutta kaikesta työmäärästä huolimatta olen nauttinut opiskelusta. Olen opiskellut lisää proosaa, runoutta, tietokirjoittamista, luovaa prosessia, kirjallisuustiedettä ynnä muuta. Olen lukenut klassikoita: Camus, Morrison, Flaubert, Baudelaire, Mann, Bernhard, Sterne, Goethe… Ja nykykirjailijoita kaikki ne muut hetket, jotka olen pystynyt ahtaaksi käyneeseen aikatauluuni mahduttamaan.

Olen kirjoittanut analyysejä ja esseitä, kirjoittanut runoja, kirjoittanut proosaa, kirjoittanut omaa käsikirjoitustani, kirjoittanut oppimispäiväkirjoja, kirjoittanut, kirjoittanut, kirjoittanut… Kaikkea mahdollista.

Olen tutustunut kokeelliseen kirjallisuuteen ja menetelmälliseen runouteen ja ihastunut niihin. Ouvroir de Littérature Potentielle, visuaalinen runous, kollaasi, noveau roman, fragmentaarisuus, sanaleikit, aukot, monitulkintaisuus. Minulla on ollut niin hauskaa näiden uusien tuttavieni kanssa, että seuraavassa Tuli & Savu -lehdessä (numerossa 2/2020) julkaistaan näillä näkymin yksi kollaasirunoni. En paljasta siitä vielä sen enempää, mutta olen otettu ja kiitollinen, että he varasivat runolleni paikan lehdestä.

Lisäksi olen myös tutustunut uusiin opiskelutovereihin ja kirjoittamisen opettajiin, joiden seuraa kuvaa ehkä parhaiten Mia Kankimäen sanat (Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Otava 2013: 281): ”Siellä kukaan ei anna ymmärtää, että minun pitäisi olla toisenlainen – iloisempi, puheliaampi, bilehenkisempi, riehakkaampi tai viinaanmenevämpi. Kukaan ei valita, että olen synkkä, ujo tai ankea, vaan saan olla sellainen kuin olen ja tuntea itseni silti ymmärretyksi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *